QUALITY CONTROL OF WRITTEN BATIK CV. BATIK TULIS AL HUDA WITH STATISTICAL QUALITY CONTROL (SQC) METHOD

Wiwik Handayani, Hutama Muhammad Anhar, Lilik Murjana

Abstract


This study aims to analyze quality control at CV. Batik Tulis Al Huda. This type of research is quantitive descriptive research. In this research, the sample used was the number of the defect in the batik tulis product at CV. Batik Tulis Al Huda in 2019. This research uses the Statistical Quality Control method with tools namely check sheet, histogram, control chart, Pareto diagram, and cause-effect diagram. The results showed that the batik production process still experienced irregularities or was out of control. The overall level of damage reached 3.93% of the total production. Factors that cause defective products are human error, procedures that are not carried out properly, and equipment that is not in good condition.

 


Keywords


Defect Product, Statistical Quality Control, Quality Control

Full Text:

PDF

References


Anggraini, M., & Anggriawan, N. A. (2019). Analisis Pengendalian Kualitas Pengolahan Produk Karet Remah Sir 20 dengan Pendekatan Statistical Quality Control. Jurnal Rekaya, Teknologi, Dan Sains, 3(1), 21–26.

Assauri, S. (2016). Manajemen Operasi Produksi Edisi 3 (3rd ed.). Jakarta. Raja Grafindo Persada.

Bakhtiar, S., Tahir, S., & Hasni, R. A. (2013). Analisa Pengendalian Kualitas Dengan Menggunakan Metode Statistical Quality Control (SQC). Malikussaleh Industrial Engineering Journal, 2(1), 29–36.

Devani, V., & Marwiji. (2014). Analisis Kehilangan Minyak pada Crude Palm Oil (CPO) dengan Menggunakan Metode Statistical Process Control. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 13(1), 28–42.

Devani, V., & Wahyuni, F. (2017). Pengendalian Kualitas Kertas dengan Menggunakan Statistical Process Control di Paper Machine 3. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 15(2), 87.

Farianti, W. M., & Kharnolis, M. (2018). Kepuasan Konsumen di Batik Tulis “Colet” Sutrisno, Jombang. E- Journal, 07(2), 114–119.

Hairiyah, N., Amalia, R. R., & Luliyanti, E. (2019). Analisis Statistical Quality Control (SQC) pada Produksi Roti di Aremania Bakery. Industria: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 8(1), 41–48.

Handayani, R. E. W. (2020). Statistical Process Control ( SPC ) Untuk Pengendalian Kualitas Produk Mebel di UD. Ihtiar Jaya. Bisma : Jurnal Manajemen, 6(1), 50–58.

Kartika, H. (2013). Analisis Pengendalian Kualitas Produk CPE Film dengan Metode Statistical Process Control pada PT. MSI. Ilmiah Teknik Industri Universitas Mercu Buana Jakarta, 1(1), 50–58.

Maddeppungeng, A., Abdullah, R., & Kartika, D. D. (2016). Pengaruh TQM ( Total Quality Management ) dan SCM ( Supply Chain Management ) Terhadap Daya Saing . Jurnal Fondasi, 5(2).

Nastiti, H. (2014). Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Metode Statistical Quality Control (Studi Kasus: pada PT “ X” Depok). Journal & Proceeding FEB Anggraini, M., & Anggriawan, N. A. (2019). Analisis Pengendalian Kualitas Pengolahan Produk Karet Remah Sir 20 dengan Pendekatan Statistical Quality Control. Jurnal Rekaya, Teknologi, Dan Sains, 3(1), 21–26.

Assauri, S. (2016). Manajemen Operasi Produksi Edisi 3 (3rd ed.). Jakarta. Raja Grafindo Persada.

Bakhtiar, S., Tahir, S., & Hasni, R. A. (2013). Analisa Pengendalian Kualitas Dengan Menggunakan Metode Statistical Quality Control (SQC). Malikussaleh Industrial Engineering Journal, 2(1), 29–36.

Devani, V., & Marwiji. (2014). Analisis Kehilangan Minyak pada Crude Palm Oil (CPO) dengan Menggunakan Metode Statistical Process Control. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 13(1), 28–42.

Devani, V., & Wahyuni, F. (2017). Pengendalian Kualitas Kertas dengan Menggunakan Statistical Process Control di Paper Machine 3. Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 15(2), 87.

Farianti, W. M., & Kharnolis, M. (2018). Kepuasan Konsumen di Batik Tulis “Colet” Sutrisno, Jombang. E- Journal, 07(2), 114–119.

Hairiyah, N., Amalia, R. R., & Luliyanti, E. (2019). Analisis Statistical Quality Control (SQC) pada Produksi Roti di Aremania Bakery. Industria: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 8(1), 41–48.

Handayani, R. E. W. (2020). Statistical Process Control ( SPC ) Untuk Pengendalian Kualitas Produk Mebel di UD. Ihtiar Jaya. Bisma : Jurnal Manajemen, 6(1), 50–58.

Kartika, H. (2013). Analisis Pengendalian Kualitas Produk CPE Film dengan Metode Statistical Process Control pada PT. MSI. Ilmiah Teknik Industri Universitas Mercu Buana Jakarta, 1(1), 50–58.

Maddeppungeng, A., Abdullah, R., & Kartika, D. D. (2016). Pengaruh TQM ( Total Quality Management ) dan SCM ( Supply Chain Management ) Terhadap Daya Saing . Jurnal Fondasi, 5(2).

Nastiti, H. (2014). Analisis Pengendalian Kualitas Produk dengan Metode Statistical Quality Control (Studi Kasus: pada PT “ X” Depok). Journal & Proceeding FEB UNSOED, Volume 4,(1).

Putri, D. R., & Handayani, W. (2019). Zero Defect pada Produksi Kantong Kraft Melalui Metode Poka Yoke di PT. Industri Kemasan Semen Gresik. Jurnal MEBIS (Manajemen Dan Bisnis), 4(1), 44–58.

Sanjaya, W. U. N. (2017). Analisis Kecacatan Kemasan Produk Air Mineral dalam Upaya Perbaikan Kualitas Produk dengan Pendekatan Dmaic Six Sigma (Studi Kasus : PT.TIRTA SIBAYAKINDO). KARISMATIKA, 3(1), 87–101.

Saraswati, M. L., Pradhanawati, A., & Hidayat, W. (2015). Pengaruh Desain Produk, Kualitas Produk, dan Harga Terhadap Keputusan Pembelian pada Kampung Batik Wiradesa, Kabupaten Pekalongan. Jurnal Ilmu Administrasi Bisnis, 4(2), 137–146.

Sari, D. E. K., Surachman, S., & Ratnawati, K. (2018). Pengaruh Total Quality Management (TQM) Terhadap Kinerja Karyawan dengan Mediasi Kepuasan Kerja. Jurnal Bisnis Dan Manajemen, 5(1),

Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Bisnis. Bandung. Alfabeta.

Yamit, Z. (2013). Manajemen Kualitas : Produk dan Jasa. Yogyakarta. Ekonosia.




DOI: https://doi.org/10.26618/jeb.v17i2.6206

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Jurnal Ekonomi Balance

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

View My Stats

Flag Counter