ANALISIS KADAR GIZI PADA EMPING BIJI DURIAN (Durio zibethinus Murr) SEBAGAI UPAYA DIVERSIFIKASI PRODUK MAKANAN

Heni - Mutmainnah, Ana Rahmania Umasugi, Zamrin Jamdin, Rahmatia Thahir

Abstract


Durian seeds are part of the durian fruit that has not been maximally utilized and usually only becomes waste that causes environmental pollution. Durian seeds have a fairly complete nutritional content including carbohydrates, protein and fat. So it is necessary to innovate the processing of durian seeds. This study aims to determine how much nutrient content in durian seed-based chips (Durio zibethinus Murr). This type of research is descriptive qualitative research with a laboratory experimental approach. Durian seed samples were taken at the Mardika Market in Ambon City and nutrient content analysis was carried out at the chemistry laboratory of Muhammadiyah University of Malang. The results showed that the highest nutrient content in raw emping was 75.335% carbohydrate, 11.884% protein, 1.062% fat and 11.011% water. while in fried emping the highest nutrient content was 64.715% carbohydrate, 16.804% fat, 15.866% protein and 1.443% water.

Keywords


emping, nutrient content, Durio zibethinus Murr

Full Text:

PDF

References


Amaliyah, D. M. (2014). Pemanfaatan Limbah Kulit Durian (Durio zibethinus) dan Kulit Cempedak (Artocarpus integer) Sebagai Edible Film. Jurnal Riset Industri Hasil Hutan, 6(1), 27. https://doi.org/10.24111/jrihh.v6i1.1222

Batlayeri, S., Kaihena, M., Nindatu, M., &, & Jotlely, H. (2022). Macronutrients Comparisonal Analysis Leaf Alstonia sp . In Nyama Village , Moa Island. Biofaal Journal, 3(1), 33–42.

Djaeni, M., & Prasetyaningrum, A. (2010). Feasibility Of Durian Seeds as Food Ingredients Alternative: Nutrition and Techno Economic Aspects. Riptek, 4(II), 37–45.

Hudaya, A. R. (2006). Analisis usahatani biji melinjo dan emping melinjo (Gnetum gnemon L). Jurnal AGRIJATI, 3(1), 50.

Jamaludin, M., Humam, A. N., Maranata, A., Safitri, A. R., Kusuma Ningrum, E., Putri, H., Gede Pangestu, I., Juwita, J., Ulfah, M., Abijar Gifari, M., & Hakikiy, N. (2023). Pelatihan Pemanfaatan Limbah Biji Durian Menjadi Susu Biji Durian (Subidur) Di Desa Tewang Tampang. Media Abdimas, 3(2), 1–7. https://doi.org/10.37817/mediaabdimas.v3i2.2750

Lestari, S., & Muharfiza. (2015). Karakterisasi fisikokimia kerupuk melinjo sebagai upaya diversifikasi produk olahan melinjo. 1(2013), 131–135. https://doi.org/10.13057/psnmbi/m010122

Mahfuz, H., Baehaki, A., Studi, P., Hasil, T., Pertanian, F., & Sriwijaya, U. (2017). Analisis Kimia dan Sensoris Kerupuk Ikan yang Dikeringkan dengan Pengering Efek Rumah Kaca ( ERK ). Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 6(1), 39–46.

Mahmudati, R. (2021). Pembuatan Briket Sebagai Upaya Pemanfaatan Limbah Kulit Durian di Desa Sinduagung Kecamatan Selomerto Kabupaten Wonosobo. Device, 11(1), 40–44. https://doi.org/10.32699/device.v11i1.1786

Maryam, Kasim, A., Novelina, & Emriadi. (2016). Karakteristik FIsik Pati dari Biji Buah-buahan. Jurnal Ilmiah Teknologi Industri (SAINTI), 13(2), 143–153. https://www.researchgate.net/publication/341205293

Mukti, K. S. arif, Rohmawati, N., & Sulistiyani. (2018). Analisis Kandungan Karbohidrat, Glukosa, dan Uji Daya Terima Pada Nasi bakar, Nasi Panggang, dan Nasi Biasa. Agroteknologi, 12(01).

Nathanael, R. S., Efendi, R., & Rahmayuni. (2016). Penambahan Tepung Biji Durian(Durio zibethinus Murr) dalam Pembuatan Roti Tawar. JOM Faperta, 3(2), 1–15.

Purnamawati. (2023). Mekanisme Kerja Protein Dalam Mendukung Fungsi Sel. Universitas Kristen Krida Wacana.

Putri, Y. A. (2022). Pemanfaatan Kulit Durian untuk Pembuatan Asam Oksalat (C2H2O4) dengan Menggunakan Hidrolisis Kalium Hidroksida (KOH). In Politeknik Negeri Sriwijaya. Politeknik Negeri Surabaya.

Rahmayani, R. P., . S., & Pramudi, M. I. (2021). Pemanfaatan Serbuk Kulit Durian Sebagai Pestisida Nabati Untuk Mengendalikan Fusarium oxysporum Penyebab Penyakit Moler Pada Bawang Merah (Allium ascalonicum L.). Jurnal Proteksi Tanaman Tropika, 4(2), 356–365. https://doi.org/10.20527/jptt.v4i2.768

Romadhon, K. M. El, & Utomo, D. (2019). Pemanfaatan Limbah Biji Durian (Durio zibethinus) Sebagai Substrat Alternatif Pembuatan Tempe Biji Durian Dengan Perbandingan Kadar Ragi dan Lama Fermentasi. Teknologi Pangan; Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 10(1), 18–23. https://doi.org/10.35891/tp.v10i1.1464

Rosiani, N., Basito, B., & Widowati, E. (2015). Kajian Karakteristik Sensoris Fisik dan Kimia Kerupuk Fortifikasi Daging Lidah Buaya (Aloe vera) Dengan Meteode Pemanggangan Menggunakan Microwave. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 8(2), 84. https://doi.org/10.20961/jthp.v0i0.12896

Shiddiqah, A. (2017). Pengaruh Lama Penyimpanan Terhadap Kadar Air dan Jumlah Mikrobia pada Mie Basah dari Komposit Tepung Ubi Jalar Ungu dan Tepung Tapioka. In Universita MUhammadiyah Surakarta. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Sigiro, O. N., Sukmayani, S., Habibah, N., & Kristiandi, K. (2020). Potensi Bahan Pangan Tepung Biji Durian Setelah Melalui Masa Penyimpanan. Agro Bali: Agricultural Journal, 3(2), 229–233. https://doi.org/10.37637/ab.v3i2.623

Sistanto, S., Sulistyowati, E., & Yuwana, Y. (2017). Pemanfaatan Limbah Biji Durian (Durio zibethinus Murr) sebagai Bahan Penstabil Es Krim Susu Sapi Perah. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 12(1), 9–23. https://doi.org/10.31186/jspi.id.12.1.9-23


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons
Kromatin: Jurnal Biologi dan Pendidikan Biologi  is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 Internasional LicenseCopyright © Biologi Education Department, Universitas Muhammadiyah Makassar. (e- ISSN: 2722-9335)