Sumber dan Metode Penggalian Hukum Islam (PILAR, 2012)
Ayat al-Quran yang mengambil modul secara garis besar ini, memerlukan penerangan dan penjelasan dan penafsiran pertama adalah hak Nabi Muhammad SAW, dengan sunnahnya sebagai mufassir al-Quran yang diutus oleh Allah SWT. Namun demikian, bayan (keterangan) Muhammad tentang ayat al-Quran yang zhanny al-dalalah dari segi kejelasannya juga dibedakan menjadi qath'iy dan zhanny. Untuk bayan rasul yang qath'iy, umat Islam harus melaksanakan tanpa tawaran lagi. Sedangkan bayan zhanny masih memerlukan pemikiran dan penjelasan. Dari sinilah diperlukan ijtihad dan dari sini pula letak dinamika hukum Islam yang berupa fleksibilitasnya untuk berhadapan dengan segala zaman dengan daya adaptifnya. Penjelasan al-Quran tentang hukum bercorak ibarat dan isyarat memberikan beberapa maksud yaitu maksud tersurat (konkrit) dan maksud tersirat (abstrak) yang memerlukan penafsiran. Maksud tersirat dari al-Quran hanya dapat dipahami oleh mereka yang jeli dalam membaca dan memahami al-QuranKata kunci: zhanny, qath'iy, masalih al-mursalat